Satranç oyununu nasıl kazanabiliriz ? neler yapmalıyız ya da neleri yapmamalıyız? Satrançta kazanmak için en önemli şey sakin olmak ve acele etmemek.
İkincisi ve en önemlisi rakibi asla küçümsememek. Rakibin yaptığı hamleye karşı bütün olasılıkları değerlendirip en iyi hamleyi bulmaya çalışmak.
Her hamle değerli. Bu adım seni ya başarısızlığa ya da başarıya götürecektir. Tabii satranç oyununda makine ile oynamadığınız sürece insan olması nedeniyle hata yapıyor ve yapacaktır bu durumda en iyisi fırsatları değerlendirmek.
Oyun başlangıcı önemli .Oyunun gidişatı ilk oynadığınız 5-6 hamleye bağlı olabilir. İyi oyuncular nadiren açılışta hata yapıyor. İyi bir oyun açılışına ilişkin teoriler oldukça fayda sağlar. Ama açılış teorisi her şey demek değil. Oyun başlangıcında çok iyi açılış teorisini bildiğiniz oyuncu ile oynuyorsanız normal oyun gidişatından farklı yollarla şaşırtmayı deneyerek onu stabilize yada mıcırlı yola davet edebilirsiniz. 18.yüzyılda yaşamış Ünlü İtalyan satranç teorisyoni G .Lolli “kötü bir oyun başlangıcını çürük bir bina temeline” benzetmiştir.
Satranç mücadelesinde temel alınacak başlıca prensipler
1-hızlı gelişim 2-merkez mücadelesi 3- taşların birbirleri ile uyum içinde dizilişi. Tabii bütün bu prensipler ve strateji körükörüne uygulanmamalı esnek bir yol izlenmeli ve planları değiştirmek gerekirse bundan kaçınmamalıdır.
Büyükusta R.Spielmann’ın “Açılışta dikkatli olun hatta en küçük piyade hareketlerinde bile ve herşeyden önce şu üç ana hedefi takip edin gelişme,gelişme ve gelişme” diyerek oyunda gelişim yapmanın önemini vurgulamıştır. İyi bir satranç oyuncusu elindeki malzemelerle en iyi sonucu çıkarabilecek iyi bir aşçı olmalıdır.Satranç oyunu bir planlar oyunu diyebiliriz. O halde ne yapıp etmeli rakibin planlarını boşa çıkaracak hamleleleri bulabilmeliyiz.Eğer elimizdeki malzemelerin özelliklerini ve sınırlarını bilmiyorsak o oyundan başarı elde etmek mümkün değil.
Açılışta beyaz ile e4 yada d4 iyi bir açılıştır. Şimdi ismini hatırlamadığım ünlü bir Satranç ustası “d4 hiç bir yere götürmez” demiş ve d4 açılışı yapmamaya dikkat etmiştir. Ama bazı oyuncularda çoğu kez e4 sürmemeye dikkat etmiş.
Günümüz turnuvalarında oynanan oyunlara baktığımızda büyük çoğunluğunun d4 ile başladığını görüyoruz. Bu neden böyle?
Nedenini iyi bir satranç oyuncusu olan bir arkadaşımdan dinlemiştim. "e4 açılışı yapıldığında karşınıza çok sayıda farklı savunma tipleri çıkması kaçınılmazdır. ister istemez bu savunma türlerini de öğrenmek zorunda kalıyorsun. Ama d4 açılışı yaptığında rakibin buna cevabı 2-3 savunma ile sınırlı. Bu savunma türlerini iyi bir şekilde öğrenilebilirsen beyaz için en iyi strateji tespit edilebilir. "demişti. Oldukça mantıklı bir açıklama ve bana doğru gibi geldi.
Günümüzün gittikçe gelişen satranç materyalleri pek çok oyuncunun oyun veri tabanlarını barındırıyor. Bu yüzden eğer edinebilirseniz rakibin önceki oyunlarına göz atmakta fayda var. Bu oyunlarda oyuncunun pek çok stili hakkında fikir edinebilirsiniz. Örneğin saldırganmı, dengecimi, sağlamcımı ,bekle görcümü? Ama en önemlisi rakibinin ince eleyerek sık dokuyarak senin arazine yerleştirdiği truva atlarına dikkat etmeli. Hele bu truva atı 6.yada son yatay kareye yakınsa rakip her an gemileri yakıp Turgut Özalın deyişiyle bir koyup üç alabilir.
0 yorum:
Yorum Gönder