25 Haziran 2024 Salı

Yayınlandı Haziran 25, 2024 gön: ve 0 yorum

3.Dünya savaşı

Dünyada 3.bir dünya savaşı çıkabilir mi?

Bu her açıdan felaket olacaktır. Ama silah endüstrisi yoluyla ceplerine daha fazla para gireceğini düşünen aç gözlü , hırslı yapılar böyle bir süreci istiyorlar. Ne pahasına peki? Dünyadaki büyük ölçekli ekonomik buhrana dikkat. Adolf Hitlerin idealini paylaştığı Nazi partisi tam da böyle bir ekonomik yıkım sonucu yükselişe geçmişti. 1929 ekonomik bunalımın sonucunda halkın kurtarıcısı gibi gözükmüştü. Versay anlaşması sonucunda 1.dünya savaşı tazminatları yüzünden Almanyanın resmi para birimi mark dolar karşısında aşırı değer kaybetti. Bir dolar bir trilyon marka eşitti. böylesine ekonomik bunalım ve yüksek oranlı işsizlik halkın kurtuluşu Hitler'de görmesine yol açmıştı. Bu büyük yıkımın sorumlusu olarak yahudileri işaret edince ülke çapında ve savaştan sonra da dünya çapında yahudileri yok etme politikası başlayacaktı. Almanya'nın gittikçe artan militarist devlet anlayışını reddeden Albert Einstein Almanyayı terkederek Amerikaya göç etti.

İkinci dünya savaşında Adolf hitlerin başını çektiği blok ayrışması kısa sürede diğer ülkelere de yayıldı. Japonya Çini işgal etti. Filipinleri , papua yeni gineyi ve daha bir sürü adaları işgal etti. Güneş sembollü Japonya imparatorluğu büyümeyi ve genişlemeyi garanti altına almak için devasa savaş endüstrisinin ihtiyaç duyacağı petrol kaynaklarına ulaşmak istiyordu. Amaçlarına ulaşabilmek için Amerikaya bile savaş ilan ettiler. Pearl horbourda Amerikan ordusunu gafil avladılar. Ama en büyük hatayı da burada yaptılar. O güne kadar savaş konusunda istekli davranmayan Amerikan kamuoyunun fikrini değiştirmeyi başardılar. Büyük savaş makinesinin devreye girmesiyle kazanımlarını büyük acılar pahasına tek tek kaybettiler. Yerle bir edilen şehirler milyonları bulan sivil ve askeri kayıplar. Ve çok acı atom bombası.

İtalya mussolini önderliğinde hitlerle dayanışma içine girip Afrikayı işgal etti. Almanyanın müttefiki olarak Afrikada petrol alanlarından pay kapma savaşı ona çok pahalıya mal oldu. Mussolini asılmaktan kurtulamadı. Ülkesi ise karışıklıklar içinde kaldı.

Aslında bu savaşlarda en büyük yıkımı işgal edilen ülkelerin halkı yaşadı. Polonya , Belçika ve Fransada sivil halk ve şehir uygarlıkları mahvoldu. Atılan tonlarca bombalardan geriye moloz yığınları kalıyordu. İnsanlar açlık ve sefaletle mücadele ediyor ve yardıma muhtaç hale gelmişti.

Ve günümüzde yaşanan onca zavallılıktan ders alınmamış olmalı ki kan ve gözyaşı devam ediyor. Geçmişin karanlık acımasızlığından ders alması gereken İsrail acımasızca sivil Filistin halkını yok etme peşinde ve barışa da yanaşmıyor. Keza Ukrayna ile savaşan Rusya kaynaklarını belirsizce savaş uğruna harcayıp duruyor. Az çok yerel ölçekte devam eden bu çatışmalar küresel bir hal alır mı? Tarihi bu yönde okuyanlar böyle bir ihtimali çok dikkatli bir şekilde masaya yatırmalıdır.

    eposta       edit

0 yorum: