Fatih Akbaba hocanın kalbe nüfuz eden Mehmet Akif ile anlaşabilmek adlı konferansına katıldım. Sunumuna izleyiciyi de katan şiirsel bir anlatım tarzı var.
Tam konferans bitti dedikten hemen sonra gitmeye kalkan seyircilere söylediği şu söz çok anlamlıydı.. “Sizde ev sahibi misafirden önce mi kalkar”
Ya şu sözüne ne demeli?
“Kendini bilen insanlar rakiplerine hakaret etmez ,rekabet eder .”
Açılışlarda, resmi programlarda mutlaka okunan İstiklal marşı şairimiz Mehmet Akif Ersoy, gerek yaşadığı dönemde gerekse günümüzde ne kadar anlaşılıyor? Bu kitapta bu soruya bir nebze olsun ışık tutuluyor.
Şairin Milli Mücadele yıllarında Balıkesirde yapmış olduğu bir konuşmadan kısa bir bölüm:
Başımıza gelen felaketlerin sebebi din işlerimizde olduğu gibi, dünya işlerinde de gevşek davranmamızdır. Hayat herkesin hakkıdır. Fakat hangi hak olursa olsun, savunulmadıkça sahibine hiçbir yarar sağlamaz… Biz Müslümanlar tıpkı yürüyemeyen çocuklar gibi emeklemeye çalışırken, bir de baktık ki, etrafımızdaki devletler göklerde uçuyorlar. Berlin'den havalanıp Trabzon'a iniyorlar. Biz ise hâlâ yolda yürümeyi bile beceremiyoruz. Onlar zorluk karşısında birleşmişler. Biz ise o zorluğu görmemiş veya gördüğümüz hâlde birliğimizi sağlayamamışız! Biliyorsunuz düşman aramıza asırlardan beri bölücülük tohumları ekti ve meyvelerini de topladı. Eğer Müslümanlar yaşamak istiyorlarsa, cemaat arasında, küskünlüğe, bölücülüğe yol açacak söz ve davranışlardan kaçınmalıdır!
0 yorum:
Yorum Gönder